Wat is de oorzaak van overgewicht?

De oorzaak van overgewicht is een vraagstuk die veel mensen bezig houd. De één wordt sneller zwaarder dan de ander. Hoe komt het toch dat de één lekker slank blijft, terwijl de ander voortdurend worstelt met zijn/haar gewicht?
Dat komt omdat de één een verstoorde energiebalans heeft en de ander niet!  Als u meer eet dan uw lichaam nodig heeft, worden de voedingsstoffen in lichaamsvet omgezet.

Onderaan de pagina staat een link naar een Quiz “wat weet je over gezond afvallen” :
“Wil je nu al de Quiz doen KLIK dan hier”

Wanneer is de kans op overgewicht groter?

Overgewicht door erfelijke belasting:

Een absolute misstand is dat overgewicht alleen te wijten zou zijn aan de erfelijkheid. Erfelijkheid speelt maar een kleine rol bij overgewicht. De snelheid van de stofwisseling, en de lichaamsbouw zouden hier een rol in kunnen spelen. De snelheid van de stofwisseling is te beïnvloeden met bepaalde voedingsstoffen.

Het kan zou zijn dat er in de kinderjaren een verkeerd voedings,- en bewegings patroon is aangeleerd, maar dit heeft niets met de genen te maken.

Uit ouderlijk huis gewoontes aangewend, is een oorzaak van overgewicht.

Gewoontes in het ouderlijk huis zijn vaak aanleiding om een leven met zwaarlijvigheid te creëren. Denk maar aan altijd een koekje bij de thee, dagelijks een Sultana of mars mee naar school, of enkel frisdranken en vruchten sappen aanbieden. (water aanwennen aan en opgroeiend kind zou veel verstandiger zijn).

Elke avonds bij de tv een bakje chips is een gewoonte die zeer vaak voor komt in de westerse huishoudens. Ook elke week naar de snackbar, of zo iets als “pizza-dag”. Een gewoonte die ook vaak mee genomen word is: structueel geproduceerd (makkelijk) voedsel maken, zoals pakjes saus, of magnetron klare maaltijden. Dit zijn maatschappelijk geaccepteerde gewoontes die meegenomen worden naar volwassenheid, en daar dan weer aan de volgende generatie word overgedragen.

Weinig beweging is een oorzaak van overgewicht.

Onze lichamen zijn nog gebouwd op de tijd dat we veel  inspanning moesten leveren voor onze voedingsstoffen. Tegenwoordig is een ritje naar de supermarkt genoeg. Daarbij hoeft de meerderheid van onze samenleving niet echt lichamelijke inspanning te verrichten om geld voor de supermarkt te verdienen. De meest voorkomende beroepen zijn zittend, of met weinig beweging.

Ook de na werk of school activiteit zijn vrij statisch. Vooral veel mensen  met overgewicht ploffen na hun dag activiteit tot het slapen in een en de zelfde houding. Bij tv kijken, surfen op het Web, gamen of (een zeer populaire bezigheid momenteel)  Binge-watching  worden de ingenomen calorieën niet verbrand  maar opgeslagen als vet. Dit vooral in westerse samenleving een oorzaak van overgewicht.

Voor mensen met zwaarlijvigheid of Obesitas is regelmatig actief bewegen extra moeilijk, wat afvallen bijna onmogelijk maakt. Het voedingspatroon drastische aanpassen naar gezonde voeding is dan ook de eerste stap.

Het laten misleiden door de “Light producten”

Vele light producten hebben ze de  label 0% fat gegeven, of 0,1 calorieën. Deze op het oog overwicht bestrijdende producten bevatte suikervervangers. Deze suikers zijn net zo slecht als gewone suiker. Het gevaar zit hem er in dat men denkt dat ze goed bezig zijn, en ongelimiteerd deze light producten kunnen nuttigen. Niets is minder waar, deze misleiding heeft volgens wetenschappers tot deze vetzuchtige epidemie geleid. In meerdere gevallen dus een oorzaak van overgewicht.

In de jaren 80 zijn de grote marktleiders van de voedsel keten, labels aan voedsel en dranken gaan  geven, zoals  light en  0%  fat , maar ook schuilnamen aan suiker gaan geven. Ook word de indruk gewekt dat een grote hoeveelheid fructose  (zoals  in fruitsap ) gezond is. Helaas heeft deze schijnactie het probleem alleen maar verergerd.

Lees meer over Light producten in dit artikel

Eten door Stress is een oorzaak van overgewicht

Bij spanning, stress of problemen gaan snoepen, eten of drinken is zeker een dik maker. Het gebeurt heel vaak dat bij spanning en/of Stress na eten gegrepen word. Je kan het ook we snaaien noemen. Het eten in een  emotionele gemoedstoestand word vaak als troostend ervaart. Als of er een gat gedicht word. Het ontevreden gevoel over het overgewicht kan dan de eerste aanzet zijn om in een visuele cirkel te belanden. De tweede boosdoener van de visuele cirkel is de stofwisseling bij stress.

Wat er precies gebeurt waardoor je eet bij stress? Het gelukstofje “Endorfine “ dempen kortdurend het stressige, naren gevoel, waardoor de persoon zich kortdurend beter voelt. Omdat dit maar kortdurend is volgt al gauw de volgend innamen van voedsel (bij voorkeur zoet). Door de spaarstand van je stofwisseling bij stress, heeft je lichaam helemaal geen eten nodig. Je spijsvertering werkt heel traag, en is de kans op overgewicht vergroot aanwezig.

Stoppen met roken en snaaien 

Mensen die stoppen met roken komen gemiddeld zo 6-7 kilo aan. Stoppende rokers vertellen dat ze een hongergevoel ervaren als ontwenningsverschijnsel, maar onderzoeken hebben aangetoond dat hun eet patroon juist weer normaliseert na het stoppen met roken.

Nicotine versnelt het metabolisme (spijsvertering). Rokers zijn over het algemeen net iets lichter dan niet rokers. Houd wel in gedachten dat roken kankerverwekkend is.  Roken nooit een goede reden is om het afvallen te versnellen. Afkomen van de nicotine verslaving zal juist weer zorgen voor meer overgewicht.

Ook vinden ex-rokers het eten beter smaken, en scheppen dan ook meer op. Het gemis van de handeling, het hongergevoel door de stress, zorgt er voor dat de stopper meer gaat snoepen. Bij voorkeur zoeten producten die geven het meeste endorfine vrij. De Endorfine geven even  verlichting van de stress.

Meer eet lust door medicijnen een oorzaak van overgewicht 

Sommige medicijnen kunnen voor gewichtsverandering zorgen. Doordat er als bijwerking vocht word vastgehouden in het lichaam, zwellen bijvoorbeeld enkels en handen op. Het vocht veroorzaakt gewichtstoename.

Medicijnen kunnen ook invloed op het hongergevoel en/of een verzadigd gevoel hebben. Die honger,- en verzadigheids-signalen worden in de hersens geregeld. Deze medicijnen verstoren die signalen. De verstoorde signalen in de hersens kunnen er voor zorgen dat de persoon blijft eten door een blijvend honger gevoel. Of blijft eten door dat deze zich niet verzadigd voelt.

Medicijnen kunnen er ook voor zorgen dat de stofwisseling en/of de schildklier langzamer werken. In beide van de gevallen heeft het lichaam meer tijd nodig de voedingsstoffen op te nemen en vast te houden. Met op den lange duur overgewicht als gevolg.

Als er een suiker verslaving is ontwikkeld .

Fysiologisch bestaat suikerverslaving niet, je krijgt er geen afkick verschijnselen van. Het is ook niet zo dat; als je een keer wat met suiker neemt, er niet meer zonder suiker kan functioneren worden. Toch hebben mensen die een tijdje veel gesnoept hebben meer moeite om van zoeten voedingsproducten af te blijven. Hoe komt dat nou?

Zoete producten ruiken, proeven en zelfs het zien er van geeft in lichte tot meerdere maten een euforie gevoel. En om dit als maar te willen ervaren lijkt  het een verslavend eigenschap te hebben.

Lees het artikel Suikerverslaving (per 13 juni 2017)

 

Verstoorde stofwisselingsbalans

De stofwisseling is de regelaar van ons lichaam, ’Metabolisme’ genaamd. Deze regelt wat er uit het bloed word opgenomen, wat in energie word om gezet en wat er opgeslagen moet worden als vet. Dit word voor een gedeelte geregeld vanuit een de Hypothalamus in de hersenen.

Als deze hypothalamus verstoord is kunnen er meerdere processen in het lichaam verstoord zijn, zoals het metabolisme. Zo komt het voor dat sommige mensen helemaal niet zo veel eten en toch aankomen, of mensen die heel veel sporten, niet afvallen.

Oorzaak van overgewicht : “Ondervoeding”

Dit kan verschillende oorzaken hebben. De voornaamste oorzaak is ondervoeding (de goede voedingsstoffen), conserveringsmiddelen, smaakversterkers, suikers of stress. Ook schadelijke invloeden van buiten af kunnen een rol spelen in de verstoring van de normale stofwisselingsproces. Schadelijke invloeden van buiten af kunnen bijvoorbeeld: straling, bestrijdingsmiddelen en uitlaatgassen zijn.

“Doe deze quiz om te kijken wat je weet over gezond afvallen”.

Hier boven zijn meerdere oorzaken aangehaald die de kans om overgewicht te ontwikkelen vergroten.

De voornaamste reden van overgewicht is Langdurig meer energie innemen dan er energie verbruikt word. Dit wordt een verstoorde energiebalans genoemd. Bij even veel verbruik aan energie als innamen bestaat er een gezonde balans. Bij een gezonde balans, val je niet af en kom je ook geen kilo’s aan.

Mensen  met overgewicht eten te veel, en vaak slechte voeding en bewegen daar bij weinig of nauwelijks.

“bekijk de beste manier om gezond af te vallen”.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *