Suikerverslaving

Als er een suikerverslaving is ontwikkeld?

Fysiologisch bestaat suikerverslaving niet, je krijgt er geen afkick verschijnselen van, en het is ook niet zo dat als je een keer wat met suiker neemt dat je niet meer zonder kan functioneren. Toch hebben mensen die een tijdje veel gesnoept hebben meer moeite om van zoeten voedingsproducten af te blijven. Hoe komt dat?

Waardoor een verslavend gevoel van suiker?

Zoeten producten waaronder suiker, geven een kort gevoel van geluk. Door het vrijkomen van dopamine bij het zien en of ruiken van zoetige lekkernijen, ontstaat er al een apart gevoel. Dat is nog overgebleven uit de tijd dat zoetigheden zeldzaam waren in de natuur, en onze hersens een seintje nodig hadden om het te eten als het kon. Dit was om het energie level kortdurend omhoog te krikken en om een goed gevoel te krijgen.

Na het ontstaan van de dopamine in de Hyptalemus, word er opioïden en endorfine vrij gelaten bij het proeven van de lekkernij. “De beloning is een euforisch gevoel”.

Het eten van zoet geeft het zelfde beloningsgevoel als het opheffen van een nicotine honger of het ervaren van een overwinning, sommige vergelijken het zelfs met cocaïne.the “Suger-rush”.

Helaas houd dit gevoel niet lang aan. Het verslavende tintje bij nuttige van zoete heerlijkheden komt doordat er een gewenning aan het euforiese gevoel onstaat. Het ligt aan de gemoeds toestand in welke maten er suiker genuttigd word. Iemand die emotioneel een oppepper nodig heeft zal langer doorgaan met zoetigheid snaaijen. Het niet ervaren van de suger-rush geeft het gevoel van iets missen, wat aangevuld moet worden.

Vaak word er een gewoonte ontwikkeld van meer suiker bevattende voeding nuttigen om de onbewuste honger naar zoetigheid op te heffen.

“Nee” zeggen tegen gebak.

Het is lastig om de deze onschuldig lijkende gewenning te doorbreken. Onze westerse wereld zorgt er voor dat je constant met zoete producten in aanraking komt, wat endorfine tot gevolg heeft. Het verleid ons tot het nuttige van zoetigheid. Vandaar dat M&M reclames ook zo effectief zijn. Dit soort blootstellingen zie je elke dag, op de tv, op straat in de bushokjes, in de supermarkt.

Fructose heeft invloed op onze hongergevoel gebied in de hersenen. Glucose heeft werking op onze humeur. Deze combinatie kan explosief gedrag tot gevolg hebben. Dat explosieve gedrag zorgt er voor dat maken van de beslissing om iets zoets te nuttige snel is gemaakt.

De onschuldige reputatie die snoepjes en gebakjes hebben helpen niet om het te laten staan.Zoetigheid word ook vaak geassocieerd met liefde.

Doorbreken van de gewenning

De gewenning is zeker te door breken. Is de visuele cirkel verbroken, is het helemaal niet zo moeilijk meer om van suikerhoudende middelen af te blijven.

Lees hier hoe je de suiker gewenning kan te doorbreken.

20 dagen suikervrijNaar de Website Suikervrij Afvallen

Link die je mogelijk interessant vind :

Een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *